Zin en Onzin over Ski-schoenen

Skischoenen zijn misschien wel het belangrijkste uitrustingstuk voor een skiër. 

Verkeerde schoenen zorgen voor koude en pijnlijke voeten. Soms zelfs voor een slechte skitechniek. Er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij de aanschaf (of tijdens het huren) van je skischoenen.

Mijn persoonlijke ervaring

Een skischoen hoeft niet duur te zijn, als die maar lekker zit, goed aanvoelt, is voor mij het belangrijkste.
Ik heb ooit dure schoenen gekocht, maar na 1 uurtje in ons appartement aangehad te hebben, weer in de doos gedaan en mijn oude schoenen maar weer gepakt.
Lekker zitten, niet knellen, is voor mij het belangrijkst !!

Pasvorm
Over hoe een skischoen moet zitten zijn veel onwaarheden in de omloop. Veel mensen kopen hun skischoenen te groot, hierdoor verkrampen zij hun tenen om een goede grip te blijven houden. Koude voeten als resultaat.
De goede pasvorm van een skischoen is simpel te achterhalen. Als je rechtop staat raak je lichtjes de voorkant van de schoen, ga hierna in skihouding staan(knieën naar voren). Als het goed is komen je tenen nu helemaal vrij. Schrik niet als je tijdens het passen van skischoenen direct de voorkant van de schoen raakt. Door het sluiten van de buckles op de skischoen zal de voet naar achter gezet worden. Dit betekent meer ruimte voor de tenen.
Natuurlijk moet je hiel niet naar boven komen als je in skihouding staat. Ook mag de schoen nergens knellen of pijn doen.

Welke schoen?
Skischoenen bestaan er in soorten en maten. Bij de keus voor een schoen is het belangrijk om te weten hoe je skiet. Goede krachtige skiërs hebben een andere schoen nodig dan beginnende skiërs. Ook zijn er andere eisen voor het schoeisel van freeriders ten opzichte van wedstrijdskiërs.

Skischoenen 2014

Maatvoering
Skischoenen hebben hun eigen maat, de zogenaamde ‘mondopoint’. Deze maat, wat simpelweg de lengte van de binnenzool in centimeters is, wordt door elke skischoenen fabrikant gebruikt. Naast deze maat hebben verschillende schoenen ook andere breedtes. Het is zeker voor iedereen mogelijk om een comfortabele schoen te vinden.

Type schoenen
Er bestaan verschillende type skischoenen. Er zijn schoenen met twee, drie of vier sluitingen. Of schoenen met slechts één sluiting, vaak aan de achterzijde van de schoen.Over het algemeen geldt, hoe meer sluitingen hoe preciezer de schoen. Helaas gaat precisie en comfort niet altijd hand in hand! Een goede skiër zal vaak kiezen voor schoen met vier sluitingen. Terwijl de skiër die rustig zijn blauwe piste afwerkt, prima toe kan met een simpelere en comfortabelere schoen.

Flex
De flex is de stijfheid van de skischoen. Hoe hoger de flex hoe stijver de schoen en hoe meer kracht er voor nodig is om de schoen naar voren te buigen. Om een fabeltje uit de wereld te helpen: het is onmogelijk om de flex waardes van verschillende merken onderling te verglijken. Flex waardes zijn niet gestandaardiseerd. Flex 110 bij Salomon is stijver dan bijvoorbeeld 130 bij Lange… Ook verschilt per plastic de gevoeligheid voor koude. Zo kan een schoen die in de winkel soepel aanvoelt eenmaal op de piste hartstikke stijf zijn.

Welke flex
Goede skiërs willen vaak een stijvere schoen. Maar verkijk je hier niet op. Veel skiërs skiën met te stijve schoenen. De flex van een schoen moet namelijk wel gebruikt worden. Een skiër die het niet lukt om via zijn schoen druk uit te oefenen op de ski heeft vaak een te stijve schoen. Het hebben van een te hoge flex levert hierdoor vaak een slechte skitechniek op. Beginnende skiërs kiezen sowieso voor een soepele schoen. Hiermee is het sturen makkelijker en voelt alles directer aan.
Wedstrijd skiërs of skiërs die op de piste voluit gaan gebruiken schoenen met een hogere flex. Evenals zware skiërs. Maar nogmaals, een hoge flex is niet heiligmakend.

 

Freestyle en Freeride
Voor skiërs die graag off-piste skiën of dagenlang in het snowpark door de lucht vliegen is ook een ietsjes soepelere schoen aan te raden. De vele klappen die bij deze tak van de skisport horen, worden door een lagere flex goed opgevangen. Hierdoor worden knieën en rug beschermd. Tegenwoordig zijn er ook speciale schoenen op de markt voor freestylers. Deze schoenen bieden meer demping en hebben een neutralere snit dan veel ‘top-end’ alpiene schoenen. Figuren in de lucht en landingen worden dankzij deze schoenen makkelijker gemaakt.

Hoe af te stellen?
Zet je skischoenen niet te strak. Een schoen moet goed aansluiten, comfortabel zitten. Extreem strak zetten heeft geen zin, het zorgt slechts voor koude voeten.

Binnenschoen
Het is de buitenschoen die de belangrijkste kenmerken van een skischoen bepaalt, maar voor de pasvorm is de binnenschoen van groot belang. Tegenwoordig zijn veel binnenschoenen zogenaamd thermoformable. Door de schoen te verwarmen is deze precies in de vorm van de voet te krijgen. Dit is ideaal voor elke skiër. Een comfortabele snit is zo gegarandeerd.

Speciale winkels

Mocht een thermoformable binnenschoen niet genoeg zijn, dan is het mogelijk om bij een ‘boot-fitting’ winkel langs te gaan. Zij hebben een enorme expertise op het gebied van voeten en skischoenen. Schoenen worden hier helemaal op maat gemaakt. De meerprijs voor deze service valt vaak reuze mee.

Opletten
Let bij het gebruik van skischoenen er op dat de zool van de skischoen goed glad en recht is. Mocht de zool te beschadigd zijn dan werken de skibindingen bij een val niet goed meer. Daarnaast wees voorzichtig met je schoenen en loop er zo min mogelijk mee over asfalt. Sluit ook altijd de buckels van je schoen wanneer je deze niet gebruikt.

Sokken
Zorg voor goede skisokken. Dit hoeven niet per definitie enorm dikke wollen sokken te zijn. Dunne technische sokken, met bescherming op het kuitbeen voldoen goed. Let erop dat de sokken niet te ruim zijn en niet kunnen afzakken tijdens een lange dag skiën. Want: de meest comfortabele schoenen zullen met slechte sokken toch oncomfortabel zijn.