Ski’s, we weten allemaal hoe ze eruit zien en dat je er mooie afdalingen mee kunt maken. Maar welke soorten heb je eigenlijk? En wat moet jij als (aankomend) wintersporter erover weten? We leggen het je allemaal uit!

Rocker en Camber

Als je ski’s op de grond legt, zul je verschil zien in de spanning van de latten. Dit wordt aangeduid met de termen ‘Rocker’ en ‘Camber’. Tegenwoordig hebben veel ski’s een combinatie van rocker en camber.

Rocker

571-w640Rocker ski’s zijn precies het tegenovergestelde van de klassieke camber ski’s. Het stuk onder je voeten raakt de grond en juist de uiteinden niet. Bij de rocker latten lopen de tip (voorkant) en tail (achterkant) geleidelijk omhoog, waardoor je ze makkelijk draait en meer drijfvermogen hebt. Rockers zijn ideaal voor het off-piste skiën. De latten zweven als het ware door de poedersneeuw. Ski’s kunnen ook alleen een rocker tip hebben.

Camber

Als het middenstuk zweeft, wordt dat ook wel het ‘camber’ type genoemd. Dit wil zeggen dat het gedeelte onder je voet de sneeuw niet raakt. Bij de tip en de tail bevinden zich de drukpunten. Je kunt bij de camber variant in de bochten gebruik maken van de hele skikantlengte. Over harde ondergronden kun je met hoge snelheden de berg af.

Soorten ski’s

Daarnaast zul je ook diverse soorten ski’s tegenkomen. De één is fijner voor off-piste, de ander voor de ijzige pistes. Ze hebben allemaal hun eigen voordelen. Om je een indruk te geven van de varianten vind je hier een handig overzicht. Weet je al welke jouw favoriet is?

  • Allround / piste

Allround ski’s zijn slap en in het midden smal en aan de voor- en achterkant breder. Hierdoor maak je gemakkelijk bochten en is dit type voor elk type skiër geschikt.

  • Slalom

Slalom ski’s zijn bestemd voor gevorderden, experts en pro’s. Dit is het camber type waarbij het vooral gaat om zo hoog mogelijke snelheden en korte, snelle bochten maken.

  • Race

Race ski’s zijn smal, stijf en vooral bedoeld om snelheid mee te maken. De stijfheid biedt goede stabiliteit, maar vereist wel veel kracht in de benen.

  • All mountain

All mountain ski’s zijn geschikt om lichte off-pistes mee te pakken. Denk bijvoorbeeld aan een ongeprepareerd stuk naast de skilift. De ski’s zijn breder onder je voet en gaan richting de freeride ski’s. All mountain ski’s zijn rocker of camber. Ski je graag off-piste, kies dan langere All mountain ski’s. Blijf je vooral gewoon op de piste dan is de kortere variant fijner.

  • Freeride

Freeride ski’s zijn echte off-piste varianten. Dit zijn lange rocker latten met meer drijfvermogen, vooral bestemd voor de moeilijke omstandigheden zoals diepe sneeuw. Je zweeft als het ware over de sneeuw, omdat de tip en tail omhoog krullen. Ze zijn voornamelijk bedoeld voor de gevorderde skiër die meer risico wil nemen. Op ijzige stukken zul je merken dat freeride ski’s minder fijn zijn.